Elke week zoeken we met het Happy Times Magazine team weer naar positief klimaatnieuws om te laten zien wat er wél al gebeurd in de strijd tegen klimaatverandering. Op deze manier kan je geïnspireerd je week beginnen. Het is tijd voor je portie Positief klimaatnieuws week 47 & 48! Deze week een keer gecombineerd, omdat we het vorige week vergeten waren. Nóg meer inspiratie dus.
Dieren terug in Madagaskar
Bijna 1.000 bedreigde dieren zijn gerepatrieerd naar Madagaskar. Het is onderdeel van een mijlpaaloverwinning tegen dierenhandel, waarbij de Thaise politie eerder dit jaar 1.117 dieren terugvond tijdens een operatie tegen mensenhandel. Onder de teruggevonden dieren bevonden zich spinschildpadden en ringstaartmaki’s, die allemaal tot de ‘meest bedreigde’ dieren ter wereld behoren. Thaise autoriteiten hielden woensdag een officiële ceremonie in de hoofdstad Bangkok om de dieren over te dragen aan Madagaskische functionarissen. In totaal worden 961 levende dieren teruggestuurd op drie vluchten die worden uitgevoerd door Qatar Airways vanaf zaterdag. Lees hier meer
Britse universiteiten tegen fossiele brandstoffen
Meer dan driekwart van de Britse universiteiten sluit zich aan bij de belofte voor fossiele brandstoffen. Hoewel we dit soort toezeggingen nog steeds op meer universiteiten over de hele wereld moeten zien, maakt dit soort vooruitgang desinvestering alleen maar aantrekkelijker voor anderen om dit ook te doen. De studentenactiegroep People & Planet kondigde vrijdag aan dat 115 van de 149 Britse universiteiten zich publiekelijk hadden gecommitteerd aan desinvesteringen in fossiele brandstoffen. Dit betekent dat £ 17,7 miljard aan schenkingen nu buiten bereik van de fossielebrandstoffenindustrie ligt. Iemand van People & Planet zei dat het tien jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest dat zoveel instellingen formeel hadden geweigerd te investeren in fossiele brandstoffen. Lees hier meer.
Parkeerplaatsen voor groene ruimtes in Parijs
Tegen 2030 wil Parijs 60.000 parkeerplaatsen schrappen en vervangen door bomen en groene ruimtes om de hitte in de stad tegen te gaan en de afhankelijkheid van de auto te verminderen. Het plan pakt extreme hitte aan met koelcentra, reflecterende daken op openbare gebouwen en aangepaste werkroosters voor buitenwerkers. Verkeersmaatregelen omvatten het ombouwen van rijstroken voor openbaar vervoer, carpoolen en het verlagen van maximumsnelheden, terwijl voetgangersvriendelijke zones in de stad worden uitgebreid. Lees hier meer.
Meer jonge mosselen in de Waddenzee
Het aantal jonge mosselen in de Waddenzee is het afgelopen jaar verdubbeld. Naar schatting is er 4000 hectare aan mosselbanken bij gekomen op de droogvallende platen van de Waddenzee. Dit is goed nieuws voor de Waddenzee, omdat schelpenbanken eigenlijk de koraalriffen van de Noordzee zijn: ze bieden harde ondergrond en beschutting voor allerlei ander zeeleven. De jonge mosselen zijn nu nog enkele millimeters groot. Met behulp van satellietbeelden monitort de WUR de ontwikkeling van mosselbanken in het voorjaar. Dat er zo vroeg al zo veel mosselbanken bij zijn gekomen, is goed voor de hele voedselketen en het leven in en op de Waddenzee. “De eerste vogels zijn hier heel blij mee, evenals de verschillende soorten platvisjes” zegt Troost. “Vanaf volgend jaar zijn ze, als ze zijn gegroeid, ook voedsel voor de scholekster, die het moeilijk heeft in Nederland.” Lees hier meer.
Offshore zonnepark in China
’s Werelds eerste en grootste offshore zonnepark is officieel in werking in China. Het zonnepark kan naar verwachting 1,78 miljard kilowattuur aan elektriciteit per jaar genereren, wat genoeg is om ongeveer 2,67 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Het zou ook kunnen helpen om ongeveer 503.800 ton aan standaardkolen te besparen en de CO2-uitstoot met ongeveer 1,34 miljoen ton per jaar te verminderen. Lees hier meer.
Zwitserland breidt snelwegennet niet uit
Een plan om het Zwitserse snelwegennet uit te breiden, is door Zwitserse kiezers verworpen in een referendum. Dit wordt gezien als een belangrijke overwinning voor het klimaat. Zwitserse kiezers verwierpen de uitbreiding van de snelweg met 53% die de voorstellen verwierp. Ondanks het resultaat is er nog steeds onenigheid over hoe het transport in Zwitserland verbeterd kan worden, volgens BZ, een lokale krant. De linkse Groenen en Sociaaldemocraten zijn voorstander van het gebruik van het bespaarde geld om het openbaar vervoer te verbeteren, terwijl de rechtse Zwitserse Volkspartij de fondsen wil gebruiken om bestaande wegen te onderhouden. Hoe dan ook, de Zwitsers hebben gesproken: het is een ‘nee’ tegen nieuwe snelwegen. Lees hier meer.
Dit was het Positief klimaatnieuws week 47 & 48! Wil je nou elke week geïnspireerd raken door positief nieuws en duurzame inspiratie in je mailbox? Abonneer je dan op de Happy Times nieuwsbrief en krijg elke zondagochtend 7:00 inspiratie naar je toegestuurd! Je kan je hier aanmelden: https://www.happytimesmagazine.nl/nieuwsbrief/