Prachtig houten speelgoed, de mooiste kinderkamertjes en dure kinderkleding. Op Instagram en in tijdschriften komen de mooiste spullen voor kinderen voorbij. Ik kom regelmatig in de verleiding om rond te scrollen op websites vol spullen die je kinderkamer nog leuker maken.
Vervolgens scrol ik uren op Vinted om te kijken of ik het daar goedkoper kan vinden en uiteindelijk koop ik niets. Want: ik heb het niet echt nodig en ik kan het geld eigenlijk niet missen. Maar wat zonde van mijn tijd! In al die uren had ik heel wat boeken van mijn to be read lijst kunnen lezen. Of tijd doorbrengen met mijn kind.
En toen ik tijdens mijn zwangerschap één keer bij een grote babywinkel kwam om onze uitzetlijst compleet te maken, werd ik overweldigd door alle spullen die schreeuwden dat ik ze moest kopen als ik de beste moeder voor mijn kindje wilde zijn (tip voor aanstaande ouders: vermijd zulke winkels! Houd je bij de basics en als je echt nog iets mist, kun je het altijd nog kopen.)
Maar hoeveel spullen heeft een kind echt nodig? Hoe maak je het onderscheid tussen wat nodig en wat overbodig is? En gaan minimalisme en opvoeden samen? In dit artikel het antwoord op al deze vragen en meer.
Minimalisme en opvoeden
Kun je kinderen minimalistisch opvoeden? Ja en nee. Het ene kind houdt ontzettend van felle kleuren en kan niet één knuffel missen. Het andere kind is misschien van zichzelf wat opgeruimder aangelegd. Maar de mindset van het minimalisme kun je je kind wel meegeven.
Is het dan een plicht om je kind minimalistisch op te voeden? Nee, als jij en je kind geen probleem hebben met een beetje rommel en veel spullen dan is dat helemaal niet erg. Minimalisme is iets wat wel of niet bij jou past. Maar mocht je graag je kind iets meegeven over dat meer niet altijd beter is, dan kun je je kind wel meenemen in het idee achter minimalisme.
Minimalistische mindset
Wat is dan die minimalistische mindset? Ik schreef al eerder dat minimalisme een leefstijl is, waarbij je bewust omgaat met wat je hebt en aandacht geeft aan dat wat jou gelukkig maakt (Minimalist Dutchie). Als we dan kijken naar de link tussen minimalisme en opvoeden dan gaat het, naar mijns inziens, niet alleen over hoe je omgaat met de spullen van je kind, maar juist ook of je je kind de aandacht en tijd geeft die het verdient. Daarnaast kun je je kind meegeven dat ervaringen belangrijker zijn dan spullen. Hierin ben jij het voorbeeld voor je kind. Wat jij doet, doen zij na.
Speelgoed in overvloed? Verminderen in vier stappen.
De eerste stap om te voorkomen dat je huis vol raakt met spullen is om te zorgen dat ze je huis niet in komen. Ze simpelweg niet kopen dus. En als andere mensen jou of je kind graag iets cadeau willen geven dan kun je iets vragen wat je nodig hebt of echt wilt hebben (je kunt ook aangeven dat je niets wil hebben). Wat moet je dan met al dat speelgoed wat toch binnenkomt? Je hoeft het echt niet meteen in de prullenbak te gooien en het is zeker ook niet nodig om je kind te dwingen het direct weg te doen. Laat je kind er mee spelen en wanneer je kind het speeltje beu is kun je het apart leggen. Wanneer je kind het speeltje niet mist, kun je het weg doen.
Je kunt ook speelgoed rouleren. Wissel iedere twee weken het speelgoed met iets wat je bijvoorbeeld op zolder hebt liggen. Zo blijft je kind geprikkeld met afwisselend speelgoed, terwijl je niets nieuws hoeft te kopen. Wat je ook kunt doen is de regel stellen dat wanneer er iets nieuws in komt, er iets anders weg gaat. Het kan helpen om je kind mee te nemen in het proces van doneren: “Zo kun je er een ander kind blij mee maken, is dat niet fijn?” Doneren kan onder andere bij de speelgoedbank of kringloop. Dwingen is niet nodig, als je kind het speelgoed wil houden dan is dat ook prima. Misschien is hij of zij er nog niet klaar voor en dat is helemaal niet erg. Zoals ik hiervoor schreef, is minimalisme geen verplichting maar mag je het zien als een inspiratiebron.
Kort samengevat helpen de volgende vier stappen bij het verminderen van spullen en speelgoed:
- Stap 1: Niet kopen of aangeven dat je geen cadeau hoeft
- Stap 2: Iets nieuws erin, iets ouds eruit
- Stap 3: Rouleren
- Stap 4: Doneren
Maar speelgoed is ook nuttig!
Natuurlijk, een kind heeft speelgoed nodig voor zijn ontwikkeling. En omdat spelen leuk is! Maar het is niet direct nodig om dit te kopen. Zoals je boekjes kunt lenen bij de bibliotheek, bestaan er ook speelotheken waar je speelgoed kunt lenen. En als ouders onderling kun je ook veel uitwisselen. Iets wat ik heel fijn vind aan het hebben van veel zussen is dat we (kinder)spullen kunnen delen met elkaar. Dat is niet alleen goedkoop maar ook duurzaam! Want als iets er al is, waarom zou je het dan nieuw moeten kopen?
Ervaringen > spullen
Wat weet jij nog van je jeugd? Ik heb van huis uit leren genieten van de kleine dingen. Fietstochten met picknicks, lange wandelingen in de natuur, vrij buiten spelen, lange zomervakanties en lekker eten. Natuurlijk hield ik als kind ook van speelgoed en mooie spullen. Maar mijn mooiste herinneringen hebben meer te maken met ervaringen dan met spullen. Dat is dan ook wat ik mijn kind mee wil geven. Genieten van het leven. Van de kleine dingen die eigenlijk heel groot zijn. En natuurlijk mag ze spelen met speelgoed en genieten van cadeaus. Maar ik probeer wel nuchter te blijven nadenken over hoeveel spullen een kind echt nodig heeft. Van kinderspullen die erg “handig” of “schattig” zijn tot aan meerdere grote cadeaus met Sinterklaas én Kerst, is dat echt nodig?
En dan nog even over die winkels die ik noemde in de inleiding van dit artikel. Volgens hen moet je heel veel spullen kopen om een goede ouder te zijn. Maar waar het echt om draait voor een gelukkig kind is niet het mooiste en duurste bedje of speelgoed maar liefde en aanwezigheid. Geen less is more, maar love is more!
Disclaimer: Naast dat ik zelf ouder ben, ben ik ook pedagogisch opgeleid. Vandaar dat ik graag over het onderwerp ‘opvoeden’ schrijf. Echter wat ik schrijf over opvoeden is enkel een idee, advies of mening. Daarnaast is het grotendeels gebaseerd op eigen ervaringen. Mijn doel met mijn teksten is enkel om je te inspireren en niet je te overtuigen om iets te doen. Jij weet wat het beste is voor jouw kind. En over jouw manier van opvoeden heb ik geen oordeel.