Blog van: Marionwegt
Afgelopen jaar maakte ik met mijn camperbusje een roadtrip door Spanje om duurzame Spaanse ondernemers te interviewen over hun leven, hun werk en waarom ze ervoor gekozen hadden. Het resultaat? Prachtige verhalen over bevlogen mensen die staan voor het behoud van natuur, cultuur, tradities en samenwerking met lokale producenten en bevolking.
Wat is duurzaam reizen?
Voor mij betekent duurzaam reizen dat je keuzes maakt, bedachtzaam omgaat met de natuur, zoveel mogelijk rekening houdt met het milieu en zorgt voor zo min mogelijk impact op de lokale bevolking. Zo heb ik bijvoorbeeld aan het einde van mijn reis de gemaakte kilometers gecompenseerd. Ook vind ik dat het inhoudt dat je lokaal gerechten consumeert en lokaal je inkopen doet.
Mijn reis langs duurzame ondernemers in Spanje
Duurzame ondernemers
Tijdens mijn tocht ontmoet ik drie categorieën duurzame ondernemers. Allereerst de mensen die een traditioneel familiebedrijf in stand houden zoals kaasmakers, wijnmakers of restauratie van monumentale gebouwen. Ook maak ik kennis met mensen die na hun studie een carrière hadden opgebouwd, maar rond hun veertigste hun levensstijl radicaal veranderden en daarbij afstand deden van hun luxe leven. Tot slot zijn er ondernemers die zich na de pandemie of kredietcrisis opnieuw hebben moeten uitvinden, omdat hun zaak failliet is gegaan of ze zonder werk zijn komen te zitten. Hierdoor zijn innovatieve initiatieven ontstaan met duurzaamheid in de hoofdrol.
Bierbaar bezoek
Mijn tocht start in Andalusië en gaat naar het noorden van Spanje. In het meest zuidelijke puntje van Huelva heb ik een ontmoeting met de levendige Mayte en haar man Ruben. Mayte en Ruben brouwen artisanaal bier en laten zien hoe dat op een manier kan die ook lief voor de aarde is. Zij begonnen hun ambachtelijke bierbrouwerij op een moment dat het bierlandschap in Spanje enorm begon te verschralen en dat Ruben door de kredietcrisis zonder werk kwam te zitten.
Ongeveer tien jaar geleden kochten grote brouwerijen namelijk kleinere brouwerijen op en beleefde de bierindustrie donkere tijden. Later stak de interesse voor artisanale bieren in Spanje opeens de kop op. De hype van de microbrouwerijen beleefde een verrassende boost. Rubén begon ermee te experimenteren en zo ontstonden de eerste bieren die gebrouwd werden in een tweedehands ketel. Mayte en Ruben willen dat hun plek een open huis is om hun verhaal te vertellen. Ze laten zien hoe ze zonder overproductie werken, afnemers flesjes terug laten brengen en het verwerkte mout doneren aan een geitenboer die verderop woont. Genieten en tegelijkertijd goed zorgen van de aarde zijn bij hun in goede harmonie. Bierliefhebbers kunnen in hun brouwerij terecht voor een verhaal over verantwoordelijk bierbrouwen met bijpassende proeverij.
Bij Mayte en Ruben in hun ambachtelijke bierbrouwerij
Weldadig water
Mijn geplande ontmoeting met duurzaam ondernemer Roberto García vindt plaats in het Olmedo Sancti Spiritus klooster, bekend om haar ondergrondse medicinale bronnen. In Spanje zijn veel oude kastelen en kloosters te ontdekken en ik dompel me graag onder in de geschiedenis van het oude Spanje, dus dit was een fantastisch bezoekje. Het monumentale klooster is onder leiding van Roberto gerestaureerd en getransformeerd tot een luxe hotel met een bijzondere spa.
“Duurzaamheid, plattelandsontwikkeling en zorg voor het milieu zijn onze basisprincipes en filosofie”, vertelt Roberto García ingetogen als ik in zijn hotel kom logeren. Roberto en zijn familie hebben vijf unieke historische gebouwen van de ondergang gered. De familie Garcia is er in geslaagd om hotels te openen in voormalige kloosters en zelfs in een monumentaal universiteitsgebouw. Alle Castilla Termal hotels hebben met elkaar gemeen dat ze in een omgeving met waardevolle warmwaterbronnen liggen. De hotels vormen een belangrijk voorbeeld in Spanje dat laat zien dat luxe overnachten ook op een verantwoordelijke wijze kan. Zo gebruiken de hotels schone energiebronnen, zoals zonnepanelen en biothermische energie. Er wordt aardwarmte gebruikt om te koelen en biomassa gebruikt om warmte te produceren. Ook irrigeren ze met hergebruikt water uit de baden hun ecologische groentetuin en zijn de hotels 90 % plasticvrij.
Bij Roberto García in het Olmedo Sancti Spiritus klooster
Groene toewijding
In Cataluña ga ik langs bij Polet. In een korte spijkerbroek en op blote modderige voeten komt hij op mij toelopen. Samen waden we tot ons knieën door zijn ecologische rijstvelden waar de voormalige gymleraar vertelt over het proces van zaaien en oogsten. Maar ook over samenwerken en het behoud van traditionele werkwijzen zonder machines. Je zou niet zeggen dat de in de Ebro Delta geboren en getogen Polet bijna tachtig is. Hij is opgegroeid tussen de modder van de rijstvelden en loopt van jongs af aan blootsvoets; het rijstlandschap bestaat uit modder en slik, daar worden je schoenen alleen maar vies van. Hij geeft workshops waar hij zijn bezoekers leert om te overleven voor het geval dat het op een dag mis gaat in de wereld. Rijst speelt daarbij een cruciale rol. Het is immers gezond, voedzaam en het meest gegeten product van de wereld.
Weten hoe we bij de Happy Times Magazine redactie duurzaam reizen? Lees en luister het hier.
Bij Polet in Cataluña
Blik achteraf
Wat opvalt bij al mijn bezoeken is dat de initiatiefnemers naast ecologisch werken veel meer dingen gemeen hebben. Een belangrijk aspect is dat ze de omgeving bij hun project betrekken. Door werkgelegenheid te creëren of door lokaal producten hun af te nemen. Dat wordt in Spanje kilometro cero genoemd, om binnen je eigen cirkel te blijven en de plaatselijke economie te versterken.
Verder werken ze allemaal samen met een breed netwerk en zijn ze actief aangesloten bij gelijkgestemde werkgroepen of organisaties. Bovendien draagt het merendeel bij aan liefdadigheidsinstellingen. Dit doen ze door een deel van hun winst te doneren of om de instelling actief bij hun bedrijf te betrekken. Last but not least is er de passie. Dat is wat ik zo bewonder in deze mensen en waarom ik hun verhalen graag wil delen. Zo heb ik de portretten in het inspiratieboek ‘Duurzaam door Spanje’ vastgelegd. Daarin vertel ik uitgebreid over mijn reis met boeiende gesprekken over passie, klein geluk, hard werken en dingen anders doen.
Wie ben ik?
Ik ben Marion Hoogwegt en ik woon al 35 jaar in Spanje waar ik landelijk gelegen hotels heb gehad en nu schrijf ik over duurzaam reizen. In mijn artikelen en boeken neem ik je mee naar verborgen parels in Spanje. Duurzaam toerisme is volgens mij de toekomst van Spanje. Daarom trek ik ook met mijn camperbus door het land op zoek naar bijzondere plekken en initiatieven. Om mensen die anders willen reizen te laten zien dat dat in Spanje prima kan schreef ik het inspiratie boek ´Duurzaam door Spanje´.