Tessa Kramer Klimaatburgemeester

In gesprek met Klimaatburgemeester van Amsterdam

Je voetafdruk verkleinen, je handafdruk vergroten en tegelijkertijd voorkomen dat je jezelf verliest in de klimaatcrisis. Dat is een flinke uitdaging. Want waar begin je bij zo’n wereldwijd probleem en hoe zorg je voor impact? Klimaatburgemeesters helpen je daarbij. Ik ging in gesprek met Klimaatburgemeester van Amsterdam: Tessa Koenderink-Kramer. “Het werkt om zo’n enorm probleem als de klimaatcrisis op te delen in stukken. Maak het behapbaar. Begin bijvoorbeeld in je eigen gemeente en maak daar impact op een manier die bij je past.” Tessa vertelt over haar rol als Klimaatburgemeester van Amsterdam en inspireert je om op jouw manier positieve impact te maken. 

De rol van Klimaatburgemeesters in Nederland

Tijdens de Nationale Klimaatweek 2023, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), telde Nederland zo’n 245 Klimaatburgemeesters. Zij zetten zich tijdens deze week en inmiddels ook daarbuiten in voor positieve en duurzame verandering. Dat doen ze door medeburgers te inspireren en inwoners, bedrijven, de overheid en andere organisaties te verbinden. Het hele jaar door zetten zij belangrijke milieu- en klimaatthema’s in de spotlights. Denk aan het afschaffen van fossiele brandstoffen en het verbeteren van de waterkwaliteit in Nederland. “Initiatieven zoals een kledingruil zijn mooi, maar daarmee leggen we de verantwoordelijkheid alleen bij burgers”, zegt Tessa. “Het is belangrijk dat we ook aandacht hebben voor uitdagingen op grotere schaal. Daarom richtten we onder andere een klankbordgroep op met zo’n 25 Klimaatburgemeesters en stuurden we namens de Klimaatburgemeesters een brief aan het ministerie van EZK. Hierin benadrukten we onder andere dat Klimaatburgemeesters een stem geven aan wat er leeft in de maatschappij, positief en constructief. En we riepen het ministerie op om ons vaker mee te laten praten over klimaatzaken. Als gevolg hiervan gaan we nu twee keer per jaar in gesprek met het ministerie van EZK.”

Het gezamenlijke doel van de Klimaatburgemeesters: zoveel mogelijk Nederlanders activeren tot duurzamer gedrag. “Iedere Klimaatburgemeester heeft een eigen focus, waardoor we elkaar goed aanvullen”, legt Tessa uit. “De een richt zich bijvoorbeeld op biodiversiteit en voedselbossen en de ander op schone energie en verduurzaming van woningen. Zelf focus ik me op psychologie en gedragsverandering rondom de klimaatcrisis.”

Zie jij de rol als Klimaatburgermeester ook zitten? De rol van Tessa komt eind juni tot een einde. Ga naar https://nkw2023.nl/klimaatburgemeester en houd LinkedIn of Instagram in de gaten voor de nieuwe aanmeldronde.

Omscholing van vluchtelingenwerk naar het onderliggende probleem: klimaatverandering

Naast haar rol als Klimaatburgemeester van Amsterdam, werkt Tessa als projectleider en adviseur sociale en ecologische duurzaamheid. “In de periode waarin ik werkte bij Plan Nederland, werd ik me steeds meer bewust van de effecten van ons consumptiegedrag”, vertelt Tessa. “Ik deed vrijwilligerswerk voor vluchtelingen en hoorde daar schrijnende verhalen, die me diep hebben geraakt. Mensen vluchten niet alleen voor oorlogen en politieke onrust, maar ook voor de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan droogte, overstromingen of werkloosheid door slechte oogst. Problemen die wij grotendeels vanuit de Westerse wereld veroorzaken. Daarom besloot ik me om te scholen en me volledig te verdiepen in sociale en ecologische duurzaamheid. Inmiddels adviseer ik organisaties die klimaatambassadeurs willen opleiden en ben ik klimaatcoach en -trainer bij Stichting KlimaatGesprekken. Ook geef ik lezingen vanuit het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn.”

In gesprek met Klimaatburgemeester

In gesprek over het klimaat

“Hoewel ik denk dat de meeste mensen weten op welke gebieden ze impact kunnen maken, gaan ze ondanks dat bewustzijn niet altijd over tot actie. Hun identiteit is vaak verweven met de reizen die ze maken en de spullen die ze bezitten. Dat maakt veranderen lastig. Daarom is het belangrijk om mensen zelf te laten ontdekken binnen welke thema’s ze impact willen én kunnen maken. Met oog voor de eigen vitaliteit. Want wie niet goed voor zichzelf zorgt, kan ook niet voor de aarde zorgen.”

“Een van de mooiste momenten als Klimaatburgemeester tot nu toe, vond ik het klimaatspreekuur bij de gemeente Amsterdam. Onder het genot van een kop koffie of thee, gingen we met mensen in gesprek over klimaatverandering. De vraag ‘wilt u een klimaatgesprek bij de koffie?’ was de gespreksstarter. Tijdens de gesprekken werd ik verrast door nieuwe inzichten en meningen die anders zijn dan die van mij.”

Het klimaatvraagstuk is enorm, dus maak het voor jezelf behapbaar

“Het klimaatvraagstuk is groot, maar dat betekent niet dat je alles in één keer moet aanpakken. Richt je vooral op wat bij jou past en hoe je vanuit jouw rol en expertise (duurzame) impact kunt maken. Ben je bijvoorbeeld iemand die zich graag verzet tegen niet-duurzame gewoonten? Of bouw jij liever aan initiatieven voor de toekomst? Al die verschillende expertises en acties zijn nodig om samen verschil te maken.”

In juli komt voor Tessa haar rol als Klimaatburgemeester tot een einde. Daarmee komt haar plek vrij voor een nieuwe Klimaatburgemeester in Amsterdam. “Deze rol is een krachtige en mooie manier om burgers en organisaties te inspireren en met beleidsmakers in gesprek te komen”, aldus Tessa. 

Wil je meer weten over Klimaatburgemeesters of je aanmelden voor deze rol? Ga naar https://nkw2023.nl/klimaatburgemeester en houd LinkedIn of Instagram in de gaten voor de nieuwe aanmeldronde.

Winkelwagen
Scroll naar boven