Uitgelichte afbeelding

Duurzaam kerstcadeau; geef een boom dit jaar!

Het geven van een duurzaam cadeau met een gedachte erachter wordt steeds normaler. Een praktisch cadeau, een ervaring, een product van een lokale duurzame ondernemer, een dienst, geef een boom of NIKS. Onder de kerstboom vinden we steeds meer cadeaus die ertoe doen. Die een maatschappelijke of ecologische impact maken. En dat is TOP! En op al die duurzame cadeaus heb ik een aanvulling, in deze blog wil ik je vertellen waarom het geven van een boom een goed idee is deze kerst. En nee, dat bedoel ik niet die kerstboom die al staat. Maar een boom die écht iets kan bijdragen en impact maakt op de plek waar die staat!

6x redenen om een boom cadeau te geven voor kerst

Een boom cadeau doen is meer dan alleen een mooi gebaar. Het is echt keiharde impact. Meetbaar, objectief en maatschappelijk maak je de wereld een mooiere plek. Is dat niet een hele mooie kerstgedachte? Een boom is zoveel meer dan alleen ‘CO2-compensatie’, zoals het tegenwoordig soms gelabeld wordt.. Daarom hieronder een rijtje met 6x welke impact je maakt door het planten van een boom:

Geef een boom voor meer biodiversiteit

Een boom is een huis voor vele dieren, maar ook planten en schimmels. En dan heb ik het nog niet eens over bacteriën. Een boom kan een heel eigen ecosysteem hebben! Als je je gaat verdiepen in hoe een boom in elkaar zit komt je erachter hoe complex en hoe slim (ja, echt!) ze zijn. Middels ondergrondse netwerken communiceren ze met elkaar en ze werken heel nauw samen met heel veel verschillende dieren en planten. Een boom is een bron van leven en een explosie aan biodiversiteit!

CO2 opslag

Natuurlijk CO2 opslag. De boom staat er bekend om, maar het is ook echt zo! We kunnen geen technologische oplossing verzinnen die zo effectief CO2 uit de lucht vangt en er ook nog een beetje leuk uit ziet ;-). Hoe groter en ouder de boom (bijvoorbeeld de bomen in de Amazone), hoe meer CO2 deze kan opnemen. ‘Hout-bossen’ voor papier zijn niet hele nuttige CO2-vangers. Een boom moet echt wel even staan voor die rendabel wordt.

“Met één Treedom boom maak je namelijk driedubbel positieve impact: voor een stukje planeet waar dit het hardst nodig is, voor de gelukkige ontvanger die de boom van het planten tot groei kan volgen én voor lokale boerencommunities in Afrika, Latijns-Amerika of Azië. Zij plukken letterlijk de vruchten van jouw boom, dat ze werk en geld oplevert.”

Treedom

Tegengaan bodemerosie

Doordat een boom (en dan heb ik het over een echt ‘wilde’ boom, niet eentje die gepot en al in een parkje staat), stevig met grote wortels in de grond staat, houdt het de bodem bij elkaar. Wanneer er overstromingen over stormen zijn kunnen de wortels de grootste schade beperken. Maar ook met minder extremen omstandigheden zoals hevige regenval kunnen de wortels de vruchtbare grond bij elkaar houden in plaats van dat het allemaal mee spoelt met het water.

Tegen ontbossing

Dit spreekt denk ik redelijk voor zich. Maar het is wel echt belangrijk om te kijken WAAR de boom wordt gepland en door WIE. Niet dat de ene boom wordt gepland in ruil voor het kappen van een andere boom. Maar geef je een boomt via een goede organisatie, die samenwerkt met de lokale communities en met inheemse bevolkingen, dan kan het ontbossing tegengaan!

Help de lokale boer

Door een boom te planten help je letterlijk boeren aan werk, maar vooral aan geld. Zij kunnen zelf de vruchten plukken van de bomen en deze weer verkopen voor extra inkomsten.

Geef een boom en koel de lucht

Een boom (of andere vormen van groen) koelen letterlijk de lucht. Het kan wel 10 graden schelen met een straat van asfalt. De bossen bieden bescherming tegen extreme temperaturen voor zowel mensen als dieren en kunnen hiermee letterlijk levens redden.

Plant een boom altijd via een geregistreerde organisatie

Je kan niet zomaar overal een boom planten. En dat is maar goed ook, wij weten namelijk helemaal niet zoveel van bomen. Tenminste, de gemiddelde Nederlander weet er niet genoeg over om hem te kunnen planten. Welke boom past in welk klimaat, welke ondergrond is nodig voor de juiste voedingsstoffen, welke dieren leven er en hoe kunnen die gebruik maken van bomen. En zo zijn er nog veel meer vragen waar ik het antwoord niet op weet. Daarom is het belangrijk om dat over te laten aan de mensen van inheemse communities en biologen die ervoor hebben gestudeerd. En het mooiste is natuurlijk als die twee nog weer samenwerken! Er zijn een aantal organisaties die bomen planten zoals het WNF, Trees for All, staatsbosbeheer, One Tree Planted of Treedom. In deze blog lees je meer over de verschillende plekken waar je bomen kan planten.

Houd je boom in de gaten met een geocode

Wanneer je een boom plant krijg je updates en foto’s via de mail. Door deze ‘geocode’ kan je precies zien waar je boom staat, hoe die eruitziet en hoe die wordt onderhouden. Het is een hele toffe manier om herinnert te worden aan de positieve impact die je hebt gemaakt. Ik vind dit een hele toffe feature omdat het hierdoor echt dichtbij blijft. Een boom kopen of cadeau doen kan soms als een kort eenmalig iets voelen, terwijl het natuurlijk veel langer meegaat dan wij allemaal! En dat is heel tof dat je daar bewust van wordt gemaakt op deze manier!

Met een boom van Treedom krijg je je eigen boom – met geocode en foto zodra hij is geplant – EN regelmatige updates over het project. Let’s green the planet!

Treedom

Disclaimer: deze blog is gesponsord door Treedom. Dit artikel 100% geschreven door mijzelf en sta ik hier volledig achter.

Winkelwagen
Scroll naar boven