De dagen worden korter, het weer is aan het veranderen, de blaadjes aan de bomen beginnen te verkleuren. Kortom: de herfst komt eraan. Wat mij betreft een heerlijk seizoen! Ik kijk altijd enorm uit naar de heerlijke warme truien, de warme drankjes die tijdens dit seizoen gedronken worden, de kaarsjes aan als het ’s avonds al op tijd donker begint te worden. Ik houd ervan! Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een duurzaam najaar, volgen hier een aantal tips.
Kleding
Nieuw seizoen, nieuwe garderobe. Of toch niet….? Als je duurzaam wilt leven, kun je het beste zo min mogelijk kleding nieuw kopen. Hoe kun je dan toch als een fashionista het najaar in?
- Koop tweedehands kleding. Dit kan bijvoorbeeld in een kringloopwinkel. Maar ook online kun je tegenwoordig stijlvolle tweedehands kleding kopen. Denk bijvoorbeeld aan Vinted.
- Organiseer een kledingruildag. Nodig je vriendinnen uit en verzamel zoveel mogelijk kleding die je niet meer aan doet. Ruil met elkaar, zodat je kleding gaat hergebruiken. Gezellig en nuttig!
- Doe mee aan een ketting kledingruil. Lees hier meer daarover.
- Als je dan toch nieuwe kleding koopt, koop dan het liefst duurzame kleding. Dit houdt in de kleding gemaakt is van duurzame materialen. Maar zorg ook dat de kleding gemaakt wordt door mensen die goed behandeld en betaald worden. Lees hier welke merken duurzame kleding aanbieden.
Eten
Duurzaam eten is goed voor je gezondheid en voor de aarde. Maar hoe eet je duurzaam?
- Gebruik lokale producten. Gebruik producten die een zo kort mogelijke weg hebben afgelegd. Als je bijvoorbeeld de keuze hebt uit blauwe bessen die komen uit Marokko of uit Nederland, kies dan altijd voor de producten uit Nederland. Of kweek je groenten, fruit en kruiden zoveel mogelijk zelf en leg een moestuin aan. Dat is pas dichtbij! Lees hier hoe je een moestuin begint.
- Gebruik voornamelijk producten uit het seizoen. Echte herfstproducten zijn bijvoorbeeld pompoen, bloemkool, kiwi, druiven, etc. Lees hier wat de seizoensgroenten en -fruitsoorten van de herfst zijn.
In huis
Natuurlijk kun je in huis ook van alles doen om je voor te bereiden op een duurzaam najaar. Benieuwd wat? Lees dan lekker verder.
- Denk aan je energieverbruik. Als je zonnepanelen hebt, is het verstandig om je elektrische apparaten aan te zetten op het moment dat het licht is buiten. Zet bijvoorbeeld overdag je was en je vaatwasser aan. Steek kaarsen aan in plaats van de lichten aan te doen. En doe de lichten ook vooral uit in de ruimtes waar je niet bent.
- Denk aan je gasverbruik. In de herfst worden de temperaturen steeds lager. Om zo min mogelijk gas te verbruiken, is het verstandig om een extra trui aan te trekken of heerlijk om en dekentje te kruipen met een dampende kop thee. Laat de verwarming zo lang mogelijk uit. Gebruik ook niet te veel warm water (zie douchetip hieronder).
- Denk aan je (warm) waterverbruik. Vind je het heerlijk om lekker warm te douchen? Dat snap ik. Zeker als het buiten koud is, is het heerlijk om onder een warme douche te kruipen. Om zo min mogelijk water te verspillen, is het verstandig om een timer te zetten en niet langer te douchen dat 5 minuten. Douchetip: Begin met het water zo koud mogelijk te zetten en warm het steeds verder op. Zo begin je met een heerlijke verfrissing en ben je weer lekker opgewarmd als de 5 minuten om zijn.
- Zaai je tuin in het najaar. Zo krijg je een bloeiend voorjaar. Lees er hier meer over.
Hopelijk heb je iets aan deze tips. Een duurzame overgang van zomer naar herfst is van belang om je steentje bij te dragen aan een betere wereld. En zeg nou eerlijk, deze tips zijn toch makkelijk in te brengen in je dagelijks leven. Heel veel plezier met genieten van een duurzaam najaar.