We zien al tijden de energiekosten stijgen en we slaan achterover van de rekeningen die binnenkomen. Hoewel de reden van energiebesparing op dit moment misschien niet zo leuk is, is letten op energieverbruik meer dan alleen geld besparen. Het is ook je steentje bijdragen aan minder uitstoot, aan bewuster omgaan met verbruik van water en energie en daarmee ook de natuur. Deze blog focust zich op de grote energieverbruikers in je huis. Door je hier meer bewust van te zijn, kan je gerichter actie ondernemen om duurzamer én zuiniger te gaan leven . Lees je mee?
De grootste energieverbruikers in huis
Milieu Centraal heeft een lijst samengesteld waarop we kunnen zien wat volgens hen de grootste energieverbruikers in een huis zijn. In de top 3 staan de koelkast/vriezer, verlichting en televisie/stereo met randapparatuur. Misschien heb je afgelopen januari wel de duurzame challenge van stroom besparen meegedaan. Hierin lag de focus op stekkers uit het stopcontact halen en de lampen niet onnodig aan laten staan. Zet je televisie uit in plaats van op stand-by, haal de stekker uit het stopcontact als je hem niet gebruikt en doe de verlichting uit als je de kamer verlaat. Voor nog meer tips, tricks en interessante feitjes verwijs ik je door naar deze blog. Verder staan in het rijtje van grote energieverbruikers de computer met randapparatuur, de wasdroger, de CV-ketel, de vaatwasser en de wasmachine. Allemaal apparaten die in veel huishoudens met grote regelmaat gebruikt worden.
Naast de bovengenoemde lijst, vond ik ook nog een andere lijst van grootverbruikers op de site van Milieu Centraal. Hierbij werden nog de elektrische boiler genoemd, (tropische) aquaria, tuinvijverpompen, de elektrische kachel, een waterbed, vloerverwarming, airconditioning en een groot televisiescherm. Wederom staan hier veel apparaten of installaties die dagelijks aanstaan of gebruikt worden.
Wat kunnen we doen tegen de grote energieverbruikers?
Met bovenstaande lijsten zijn we dus op de hoogte van een aantal grote energieverbruikers in verschillende huishoudens. Maar nog leuker is om te kijken wat nou concrete tips zijn om ervoor te zorgen dat de grootverbruikers iets minder grote verbruikers worden. Dus dat gaan we nu ook doen.
Bewustwording is de eerste stap
Allereerst is het, net als met veel dingen, belangrijk om te beseffen dat bewustwording een grote eerste stap is. Als we naar de energierekening kijken en ervan schrikken, maar niet weten waar het energieverbruik eigenlijk vandaan komt, dan is het veel lastiger om concreet actie te ondernemen. Door bewust te zijn van de grootverbruikers in je huis kan je al veel bewuster nadenken wanneer je deze aan gaat zetten en hoe je ze gebruikt. Dus zoals ze in het Engels zeggen ‘cut yourself some slack’ – ‘geef jezelf wat ruimte’. Je bent goed bezig! Alleen al bewust zijn van het probleem, is de helft van de oplossing. Toch zal ik je niet met lege handen deze blog laten verlaten en je wat concrete tips geven om het verbruik van deze grootverbruikers terug te dringen.
Concrete tips
Een concrete tip om energieverbruik terug te dringen is bijvoorbeeld om de wasmachine en vaatwasser alleen te laten draaien als ze helemaal vol zitten. Op deze manier hoef je de machines in verhouding minder vaak te gebruiken en bespaar je op stroom en water. Daarnaast is het een handige tip om je vriezer ijsvrij te houden. Hierdoor verbruikt je vriezer namelijk veel minder stroom. Ook is een makkelijke alledaagse tip om de waterkoker enkel te vullen met het water dat je daadwerkelijk nodig hebt. Op deze manier hoeft je waterkoker niet onnodig water te verwarmen en op deze manier kan je op lange termijn veel stroom besparen.
Verder zien we dat dingen als (vloer)verwarming, airconditioning, vijverpompen en dergelijke veel geld en stroom kosten. Nu ga ik natuurlijk niet zeggen dat je vijver en aquarium nooit meer onderhouden moeten worden en je de vissen dood moet laten gaan, maar wees bewust van het feit dat het grote energieverbruikers zijn en dat ze veel stroom (en water) gebruiken. Het is daarom van belang om op andere terreinen te besparen. Een voorbeeld is dat je de (vloer)verwarming lager zet of zelfs helemaal uit. Je zal je verbazen over hoeveel energie je hiermee al kan besparen. Investeer in goede truien, dikke sokken en warme sloffen. Op die manier hoef je het binnenshuis veel minder snel koud te hebben. In deze blog staan hierover nog meer tips, tricks en leuke feitjes.
Energieverbruik terugdringen – kleine stappen, groot resultaat
Ik besluit deze blog weer met een conclusie die in heel Happy Times doorschemert: kleine acties kunnen zorgen voor grote resultaten. Soms lijkt het overweldigend, maar echt – alleen door het lezen van deze blog ben je al goed bezig. Je leert jezelf dingen, je informeert jezelf en je bent bezig om de stappen te maken naar een bewuster leven. Laten we samen duurzamer leven in ons stroomverbruik. En als grote bonus gaat dan ook je energierekening omlaag.
Liefs,
Roos
Bronnen:
Essent
Milieu Centraal