Autobanden op spanning brengen is een hele makkelijke manier om duurzamer te reizen. Check jij elke maand je bandenspanning? Ik moet zeggen dat het er te vaak inschiet bij mij maar probeer het wel. Zeker nu ik me in deze challenge aan het verdiepen ben en weer allerlei nieuwe informatie heb verzameld wil ik eigenlijk direct naar het tankstation rijden om de banden weer een zuchtje lucht te geven.
Daarom moet je regelmatig de bandenspanning (laten) controleren. De experts adviseren de spanning elke maand te controleren. Hierdoor houd je de banden op spanning, rijd je veilig en comfortabel en bespaar je al snel één tot twee volle tanks per jaar. En met de hoge brandstofprijzen willen we dat natuurlijk allemaal.
De reden dat ik het eerder vaak maar op z’n beloop liet is dat het me altijd zo’n gedoe leek. Zeker in de winter zag ik mezelf al helemaal voor me; dikke jas aan, sjaal om, de auto uit, in de regen, op m’n knieën bij alle banden eerst het ventiel dopje eraf draaien, dan met de luchtslang heel onhandig om de auto lopen, zoeken waar het ventiel zit en vervolgens weer alle dopjes erop draaien, in de regen. Ik word er al niet vrolijk van om dit te schrijven. Maar met enige handigheid op een droge dag kost het me nog geen 5 minuten. Dus probeer en nu echt elke maand te doen. En met deze challenge dagen we je uit om dit ook te doen. Check die bandenspanning!
Waarom autobanden op spanning?
- De juiste bandenspanning is beter voor het milieu. Je verbruikt namelijk minder brandstof waardoor er ook minder CO2 wordt uitgestoten.
- Bovendien slijten je banden minder snel, waardoor er minder bandenslijpsel in het milieu terechtkomt.
- Te lage spanning zorgt voor meer slijtage, soms tot wel 25 procent meer dan wanneer de band goed is opgepompt. Om je een voorbeeld te geven: wanneer de bandenspanning structureel 0,6 bar te laag is dan is de levensduur van de band maar liefst 45 procent korter. In plaats van de gemiddelde levensduur van 65.000 kilometer te halen moet je dus na ongeveer 35.000 kilometer al nieuwe banden laten monteren! (WAT?!?!?!)
- Je remweg is korter met een goede bandenspanning.
- De kans op slipgevaar is kleiner.
- Je hebt meer controle over je stuur.
- Daarnaast verkleint de kans op een klapband wanneer je bandenspanning in orde is. Niemand wilt tenslotte langs de weg komen te staan.
- Als je de bandenspanning van je auto regelmatig controleert en zorgt dat deze in orde is dan verbruik je minder brandstof. Minder brandstofverbruik betekent minder uitlaatgassen die schadelijk zijn voor het milieu zoals bijvoorbeeld CO2.
Lees ook: op plasticdieet met een app
Tips om de spanning te checken
- Wist je dat je in het instructieboekje van je auto de juiste bandenspanning vindt? Die wordt aangegeven in bar, bijvoorbeeld 2,0 bar. Vaak staat er ook vermeld hoe hoog de bandenspanning mag zijn als de auto zwaar is beladen, bijvoorbeeld 2,2 bar.
- De juiste bandenspanning staat vaak ook aan de binnenkant van de bestuurdersdeur of Google even “bandenspanning ‘merk’ en ‘type van je auto’, achter het tankklepje of op de bandenpomp zelf en je bent er.
- We zijn dan niet van suiker maar kies een droge dag.
- Voor dat je de euro in de bandenpomp gooit, daar eerst alle dopjes van de ventielen. Je hebt vaak 1 á 2 minuten waar je voor betaald en dit scheelt weer tijd.
- Denk je nu nog steeds ‘dit kan ik niet?’, vraag dan iemand om hulp. Je hebt vast wel een handige Harry of slimme Sofie in de buurt.
Breng jouw autobanden op spanning!
Je hebt nu deze challenge gelezen, dus je hebt veel nieuwe informatie. Het enige wat je nu te doen staat is naar het tankstation rijden om die banden op te pompen! Jij kan dit!
Laat je het ons weten als het is gelukt? Gebruik de hashtag #happytimeschallenge #happytimesbandenspanning
Bronnen: