Als starter op de arbeidsmarkt kan het spannend en uitdagend zijn om je eerste stappen te zetten richting een succesvolle, duurzame carrière. Of wellicht werk jij al even, maar ben je toe aan een meer betekenisvolle baan. Met deze 3 tips maak jij van je eerste baan een duurzame baan.
Tekst: Annemiek Nusmeijer
Dit is de tekst van een pagina uit Happy Times Magazine editie 3
Op pagina 109 is de tekst verdwenen *poef*. Je ziet daar alleen de titel: ‘3 tips om van je eerste baan een duurzame baan te maken’. Na zorgvuldig checken, lezen, interviewen, overleggen, vormgeven en nog een keer checken is het magazine naar de drukker gegaan. Toch is er bij het omzetten van het indesign bestand naar het drukklaar-PDF maken, een fout ontstaan. De tekst hebben wij natuurlijk wel, dat is het artikel wat je nu leest!
1. Oriënteer en ontdek
Duurzaamheid is een brede term die veel sectoren omvat, zoals hernieuwbare energie, groene technologie, duurzame landbouw, milieubescherming, duurzaam transport, duurzaam design, en nog veel meer. Maar ook bedrijven die zelf geen duurzame missie hebben, zijn bezig met verduurzaming. Verken welke sector jou het meest aanspreekt en waar jouw vaardigheden het beste tot hun recht komen. Abonneer je ook op de Greenjobs.nl-nieuwsbrief met de nieuwste groene vacatures en duurzame tips en weetjes. Zodra je weet waar je interesses liggen, kun je filteren op functie of branche en kan het solliciteren beginnen.Â
2. Sollicitatietips om jouw duurzame baan binnen te halen
Yes, leuke vacature gezien, nu is het tijd om te solliciteren! Zorg ervoor dat je cv actueel is en afgestemd op de functie waarop je solliciteert. Als je bent uitgenodigd voor een eerste gesprek, weet je nooit precies hoe een sollicitatiegesprek zal lopen. Probeer in ieder geval antwoord te hebben op de meest voor de hand liggende vragen, zoals:
- Waarom wil je specifiek bij dat bedrijf werken?Â
- Wat zijn je goede en minder goede eigenschappen?
- Welke vragen wil je aan de mensen van het bedrijf stellen?Â
Zie het gesprek als een kans om uit te zoeken of een bedrijf bij je past en niet alleen als een kans om de werkgever te overtuigen jou aan te nemen.
3. Let op greenwashing: bij zo’n werkgever wil je niet werken
Een bedrijf dat aan greenwashing doet, beweert dat het milieuvriendelijker is dan het in werkelijkheid is. Doe daarom goed onderzoek en leer zo veel mogelijk over de bedrijven waar je interesse in hebt. Bekijk de website van het bedrijf en lees je goed in. Kijk of ze documenten delen met cijfers waarin ze hun duurzaamheidsclaims onderbouwen. Begrijp hun missie, waarden en bedrijfscultuur. Dit kan je helpen bij het vinden van een werkplek die goed bij je past en zorgt ervoor dat je zeker weet of ze zo duurzaam (willen) zijn als ze beweren.Â
Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf uit te zoeken. Alle vacatures op Greenjobs.nl worden bijvoorbeeld gecontroleerd op duurzaamheid. Als jij er klaar voor bent om te starten aan je duurzame carrière, dan is dit je teken. Have fun!